Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Status
available
(4)
Branch
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
(3)
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
(1)
Author
Chybowska-Jang Dominika
(1)
Czwojdrak Aleksandra
(1)
Gilewicz Joanna
(1)
Hwang Sok-yong (1943- )
(1)
Makihara Kumiko (1959- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Poirier Agnes (1975- )
(1)
Temple Nicola
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Literatura koreańska
(1)
literatura japońska
(1)
Subject
Architekci
(1)
Dyscyplina szkolna
(1)
Elita społeczna
(1)
Katedra Notre-Dame (Paryż)
(1)
Kształcenie
(1)
Makihara, Kumiko (1959- )
(1)
Matki i synowie
(1)
Ochrona zabytków
(1)
Odbudowa (urbanistyka)
(1)
Odżywianie
(1)
Pamięć autobiograficzna
(1)
Pożar
(1)
Produkcja żywności
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Samotne matki
(1)
Szkolnictwo niepubliczne
(1)
Szkolnictwo podstawowe
(1)
Technologia żywności
(1)
Transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
Uczniowie
(1)
Współzawodnictwo
(1)
Wykluczenie społeczne
(1)
Subject: time
1901-2000
(3)
2001-
(2)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Japonia
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Seul (Korea Południowa)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Powieść psychologiczna
(1)
Reportaż
(1)
Domain
Architektura i budownictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
4 results Filter
Book
In basket
(Seria z Żurawiem)
Książka nominowana do Międzynarodowej Nagrody Bookera. W 2018 roku otrzymało francuską Nagrodę im. Émile'a Guimeta.
Park Min-u, starzejący się architekt, może mówić o sukcesie. Jako jedynemu z grupy dzieciaków udaje mu się wyrwać z seulskich slumsów. Na fali transformacji Korei, dzięki determinacji i wieloletniej ciężkiej pracy ostatecznie staje się właścicielem dużej firmy realizującej prestiżowe projekty. Pewnego dnia otrzymuje niespodziewaną wiadomość od kobiety, którą kiedyś pokochał, a potem zdradził. Pogrzebane w pamięci obrazy przyjaźni z dzieciństwa i pierwszej miłości powracają. Min-u zaczyna wspominać świat, który wymazał z pamięci. Uświadamia też sobie, że pomógł go unicestwić, przyczyniając się do bezwzględniej modernizacji Korei. O zmierzchu to historia rozpisana na głosy ludzi, którzy nie mieli szans w starciu z bezdusznym kapitalizmem. To także głęboko humanistyczna opowieść o dzieciństwie, stracie, rozliczaniu się z samym sobą i tragicznych kosztach transformacji kraju, które ponoszą najsłabsi jego mieszkańcy. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 Lit. inna (1 egz.)
Book
In basket
(Mundus)
Poznaj prawdziwe oblicze japońskiej edukacji. Elitarna, prywatna szkoła to szczyt marzeń wielu rodziców. Kumiko Makihara była dumna, gdy po przebrnięciu przez trudne egzaminy wstępne jej syn Taro wstąpił do klasy małych geniuszy, a ona sama dołączyła do towarzystwa doskonałych matek. W japońskiej edukacji liczą się dyscyplina, perfekcjonizm i konformizm, a rywalizacja odbywa się na wielu poziomach. Niezależna matka i jej niesforny syn z trudem odnajdują się w tych realiach. Kumiko lawiruje między gniewem, miłością, wyrzutami sumienia a czasami rozpaczą, podejmując próby wytyczenia drogi dla swojego dziecka pośród niezliczonych norm rodzinnych i szkolnych. Szkoła po japońsku to niezwykle osobista, ciepła i poruszająca kronika przeżyć samotnej matki i jej dziecka, próbujących odnaleźć się w hiperkonkurencyjnym środowisku szkolnym. To opowieść, która przemówi zarówno do osób zainteresowanych Japonią, jak i do wszystkich rodziców próbujących zrozumieć, co tak naprawdę leży w interesie ich dzieci. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
There are copies available to loan: sygn. 37 (1 egz.)
Book
In basket
(Mundus)
Wieczorem 15 kwietnia 2019 roku świat obiegła zatrważająca informacja: w płomieniach stanęła katedra Notre Dame. Miliony osób na całym globie z przerażeniem śledziły walkę z ogniem i odetchnęły z ulgą, gdy udało się go opanować. Dlaczego pożar wywołał tak silne emocje? Co sprawiło, że katedra Marii Panny stała się fundamentem europejskiej kultury i symbolem francuskiej duszy? Agnès Poirier, odwołując się do najważniejszych momentów w dziejach Francji, pokazuje, jak w świadomości narodu umacniała się obecność świątyni. Notre Dame – będąca świadkiem koronacji Napoleona, wyzwolenia w 1944 roku czy pogrzebu generała Charles’a de Gaulle’a – stała się symbolicznym sercem Paryża. Wzbudzająca zachwyt budowla, wraz z Quasimodem, Esmeraldą i gargulcami zdobiącymi jej fasadę, jest też od lat ikoną popkultury. Pożar zmieni oblicze 850-letniej katedry, a batalia o odbudowę dopiero się zaczyna. Agnès Poirier uzmysławia nam, że w tej walce ścierają się liberalizm i konserwatyzm, tradycja i nowoczesność, ateizm i wiara. Czy Notre Dame wyjdzie cało z tego starcia? Zobaczymy! [okł.]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Centralna (Plebiscytowa)
There are copies available to loan: sygn. 72 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria#Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 2 (Łagiewnicka)
There are copies available to loan: sygn. 66/69 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again